Shiitake (latinsky Lentinula edodes) je obľúbená jedlá huba pochádzajúca z východnej Ázie, najmä z Japonska, Číny a Kórey. Je to jedna z prvých kultivovaných húb na svete - pestuje sa na kulinárske a bylinné účely už viac ako 1 000 rokov.
V prírode sa jej najlepšie darí vo vlhkých listnatých lesoch na mŕtvych alebo odumierajúcich kmeňoch stromov, najmä dubov, bukov a gaštanov. S tým súvisí aj názov „shiitake“ - pochádza z japonského slova „huba stromu shii“, ktorý sa považuje za druh duba.
Má hnedý klobúk pokrytý svetlejšími šupinami, okraj je mierne ozubený. Na spodnej strane klobúka má biele a krémové trojlaločnaté tŕne. Hlúbik je zvyčajne dlhý a drevnatý.
Huba shiitake má mäsitú štruktúru a zemitú chuť s mierne dymovou arómou, ktorá sa počas varenia zintenzívňuje. Môže sa používať čerstvá alebo sušená a jej aróma sa sušením ešte viac zintenzívni. Pridáva sa do polievok, omáčok, ryže, cestovín a mnohých ďalších jedál.
Jej chuť sa považuje za jednu z chutí umami, ktorá sa často opisuje ako „piata chuť“ popri sladkej, slanej, kyslej a horkej. Umami dodáva pokrmom plnosť a harmóniu. Preto si vyslúžila čínske názvy „voňavá huba“ a „aromatická huba“.
Shiitake je známa nielen ako kulinárska špecialita, ale je aj dôležitým prvkom tradičného bylinkárstva, najmä v Ázii. Jej použitie na bylinné účely je založené najmä na obsahu bioaktívnych zlúčenín, z ktorých najčastejšie sú polysacharidy.